Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rumunsko - Banát

15 dní v Rumunsku, vlastně spíš 12. Cestovní deník psaný ve formě krátkých poznámek, které třeba mají pomoci dalším bláznům jako jsme byli my a vydali se na cestu dlouhou bezmála 1000 kilometrů do rumunského kraje jménem Banát.

Jeden ze západu slunce nad Banátem
Jak do Rumunska (Banátu)?
Na tohle téma je už spousta návodů. Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. My to vzali autobusem Student Agency do Budapeště, odtamtud vlakem do Temešváru s přestupem v Aradu. Z Temešváru se musí autobusem do oblasti pověstných českých vesnic. Uznávám, že to byla varianta nejlevnější (cca 1700 kč zpáteční). Šlo by to pohodlněji (vlak do Budapeště místo těsného autobusu Student Agency), případně přímé autobusové spojení do Temešváru (nevím co to stojí), nebo víkendové spojení přímo do Svaté Heleny (cca 2200 Kč zpáteční).
Peníze
V České Republice rumunské peníze získáte asi jen těžko. Měna má kód RON a jsou to leie, 1 lei = 6.5 Kč při výměně ve směnárně v Temešváru. Doporučuji ale vybrat peníze z bankomatu, kterých v Temešváru několik je. Dostanete lepší (středový) kurz, záleží ale na poplatku za výběr v zahraničí, zda se to vyplatí. Při výměně přibližně 2500 Kč ušetříte něco přes stovku.
Budapešť
Klasické evropské hlavní město. Asi jsem čekal víc. Autobusové nádraží je docela daleko od nádraží vlakového. Dá se jít pěšky, ale lepší je metro (cca 30 kč lístek). Za návštěvu stojí zdejší hrad, který je také asi nejvyšším místem v širokém placatém okolí. Z hradu je hezký výhled ... na placaté město se střechami domů ... a zajímavý parlament. Hezký byl pohled na Dunaj, po které proplouvaly lodě, i ze Štrasburku. Toť asi vše. Jeden necelý den úplně stačil.
Temešvár
Po noční cestě vlakem (pozor na zákeřné rumunské záchody ve vlaku, mají tendenci vystříknout vodu dopředu, Honza může podat bližší informace) jsme se vypotáceli v Temešváru v šest ráno na nádraží, kde už byl značný ruch. V Temešváru mají pěkné autobusové nádraží, respektive čekárnu. Autobus do Banátu jezdí až v poledne a tak dospáváme deficit v čekárně. Hned vedle nádraží je trh, kde je k dostání veškeré ovoce a zelenina a pak také kompletní nabídka smíšeného zboží, od hrábí až po klobouček (který jsem tam neměl a za 7 lei=cca 40 kč jsem si jej koupil). Ceny na tržišti jsou ve srovnání s ovocem v Tescu hodně nízké, ale pozor na okrádání ze strany prodávajícího. Špatné vracení (cizincům) je běžná praxe, je třeba si to vždy přepočítat, po upozornění na špatnou částku však již vrátí správně.
Údolí řeky Nera
Dlouhý kaňon řeky Nera je jednou z věcí, kterou by návštěvník Banátu neměl minout. My jej šli ze Sopotou Nou do Sasca Montany. Dost možná i nejzajímavější část celé akce. Čistá řeka, kterou lze místy brodit, (hodně) vysoké skály po stranách, relativní pořádek. Voda z řeky se dá minimálně po převaření pít bez problémů, ve vedrech které panují v oblasti je přítomnost tekoucí vody velice důležitá. Lze se vykoupat, či jen krátce osvěžit. Ještě s těžkými batohy plnými jídla se celé údolí dá projít za den asi jen těžko, ale není kam spěchat. Značeno je červenou barvou, ale nějakou divnou. Zde poprvé poznáváme, že aktuální česká mapa pro Banát je místy k ničemu, protože vždy nereflektuje aktuální značení, je poměrně málo podrobná a místy nepřesná. K podobnému problému jsme dospěli častěji, je vhodné mít buzolu a orientovat se podle ní, věřit svým smyslům a někdy zapomenout na mapu. V celé oblasti není kvůli vysokým skalám signál.
Rumunské vesnice
(Carbunari, Sasca Montana, Padina Matei ...)
V každé vesnici je obchod. Ale opravdu v každé, i té nejmenší. A většinou ne jeden, ale dva. Otevírací doba je vždy ráno, přes poledne bývá zavřeno, poté odpoledne a klidně do jedenácti večer. Mívají tam vše, co se může hodit. Jen ten rumunský chleba (=veka) je nic moc, ale stojí asi 11 korun. Stejně jako v Temešváru platí, že tam není draho. Snad jediná věc, která stojí stejně jako u nás jsou uzeniny a sýry. Pivo se nejčastěji prodává v plechovkách, ale bývá i lahvové. Anglicky se nedomluvíte, německy taky ne, francouzsky taky ne, ruština je taky nanic, italština je taky zbytečná. Zbývají ruce-nohy. Jen několik mladších lidí, ve věku studentů, umí třeba anglicky číslovky (když prodávají v obchodě). Jinak se vyplatí vzít si s sebou základní slovíčka, číslovky apod.
V Sasca Montaně je taková hezká "letní zahrádka". Ve vesnicích je poměrně dost nepořádek, rozpadlé domy, o silnicích (pokud jsou) ani nemluvě. Děti pobíhající a jezdící (desetiletý kluk na motorce není výjimka) po ulici, parta postarších lehce nalitých mužů u obchodů také není výjimkou.
Malá rada pro cestu ze Sasca Montany (Sasca Romany) do Carbunari - modrá značka na mapě je fajn až po vodopád. Dále je to peklo, cesta zmizí a stoupání místy do 30° svahu plného kamení atd. není moc fajn. Lepší je asi jít po silnici, je to sice na první pohled ošklivější cesta, ale nepochybně mnohem kratší a pohodlnější a také je na co koukat (skály).
Gerník
Naše první česká vesnice. Dorážíme k ní od Carbunari přes les (po opuštění Carbunari nás opustila i značka, je třeba držet směr, tj. volit cesty, podle busoly). Gerník je poměrně dost velký, má asi 500 obyvatel, jeden větší obchod, jeden menší a jednu pekárnu. V pekárně se dají koupit koláče a docela dobrý chleba, ale musí se přijít brzo ráno. V Gerníku a jeho okolí jsme strávili, i kvůli špatnému počasí kdy mrholilo jeden den, tři dny. Pozor na rozcestník, obě jsou žluté, ale jedna je ve skutečnosti červená ...
Rovensko
Cesta je přímo z Gerníku a stále stoupá. Leží ve výšce asi 750 m.n.m). Krátce za Gerníkem jsou Vodní mlýnky , které jsou samy o sobě zajímavé, ale celá jejich oblast (tzv. U Petra) je nádherná. Do Rovenska vedou krásné výhledy a už je vidět Dunaj, která tvoří hranici se Srbskem. Na horizontu se rýsují Srbské hory. Oproti Gerníku je Rovensko o poznání zaostalejší, leží o dost výše, žije se tam mnohem hůř. Poprvé využíváme možnost ubytování u českých krajanů. Dostáváme bohatou snídani i večeři. Bohužel je špatná viditelnost, padla mlha a tak jsou vidět jen dešťové mraky, místo hezkých výhledů. Všichni straší před pasteveckými psy ... po cestě jsou dvě salaše, nebyl s nimi žádný problém. Pravda je, že jsme s sebou měli psa "Vlka", kterého se ani místní psi báli. Ovšem mít hůl se hodí.
Svatá Helena
Z Rovenska do Heleny to dá pěšky jeden den, cesta se stále pomalu svažuje a určitě je lepší jít do Rovenska z Gerníku, než od Heleny (respektive Sikovic = Sichevity). V Sikovicích se ani na úřadě, je tam velký tlustý šéf, prostě BOSS, nedomluvíte jinak než Rumunsky. U břehu Dunaje je nejlepší stopovat a do Heleny dojet, je to asi 11 kilometrů zaprášenou asfaltovou cestou. Samotná Svatá Helena je prezentována jako "nejkomerčnější" vesnice, ale je minimálně srovnatelná s Gerníkem, který nám byl sympatičtější. Ale ani Helena není nezajímavá. Za návštěvu stojí zřícenina hradu Sv. Ludislav, z Heleny je to tak 20 minut pěšky. Naproti přes řeku v Srbsku stojí hrad obdobný, jen to není zřícenina :)-
V českých vesnicích jsou informační tabule s kompletní mapou oblasti (shoduje se s nepřesnou mapou turistickou) a detailem okolí (jsou přidané některé lokální okruhy). Právě lokální okruhy, které jsou na cedulích popsané, stojí za to projít. Značeny bývají tečkami, namísto klasických značek, jsou většinou na 2-4 hodiny (bez batohů). Snad jen jedna malá rada, okruh z Gerníku na Tureckou díru je hezký ... ale jen po Tureckou díru, pak se dorazí k silnici, která má vést do Padina Matei. Na mapě se to nezdá, ale je to nehorázně daleko, do kopce a stále do zatáček. Lepší je zkusit stopovat, aut do Padiny jelo docela hodně. Tečkované trasy jsou značené velice dobře a často, značky KČT jsou také dobré, ale ty původní rumunské (nebo snad dřívější české), různé pruhy na stromech či čtverce za moc nestojí.
Fotky

Fotky najdete mnohem kvalitnější, ze dvou malých digitálů se zázrak neudělá. Dvě galerie:

Honzův foťák (300 fotek)

Renči foťák (110 fotek)

Cesta zpět
Zpátky jsme jeli podobně, jako do Banátu. Jen do Temešváru jsme jeli z Moldava Noua (pozor, autobus jezdí ale z druhé Moldavy, z Moldava Noua do druhé Moldavy jezdí ale pravidelně autobus).

Autor: Jiří Voseček | pondělí 28.9.2009 9:00 | karma článku: 11,36 | přečteno: 2795x
  • Další články autora

Jiří Voseček

Od zmrzlého demonstranta nevolícího TOP 09

Na rohu ulice vrah o morálce káže ... několik postřehů z dnešní pražské skoro defenestrace.

30.11.2010 v 18:04 | Karma: 23,55 | Přečteno: 1642x | Diskuse| Politika

Jiří Voseček

MS 2010 v politice

Před třemi týdny jsme si zvolili nové vůdce. Povolební vývoj spoustu lidí nadzvedává ze židle. Právem, chtělo by se říct. Ale není tomu tak.

17.6.2010 v 16:30 | Karma: 7,03 | Přečteno: 863x | Diskuse| Politika

Jiří Voseček

Tiskovka ČSSD k výsledkům Studentských voleb

Jiří Paroubek tvrdil cosi o 30% podpoře ČSSD u studentů středních škol ... Žádám vysvětlení naprosto překvapivého výsledku voleb!

14.5.2010 v 12:40 | Karma: 38,76 | Přečteno: 2668x | Diskuse| Politika

Jiří Voseček

Rozkaz zněl jasně! VV ve sněmovně za žádnou cenu!

Parafráze kultovního výroku z legendárního filmu Pelíšky zde platí na 100%. Pojďme si rozebrat "nezávislé" novináře a "analyzovat" stranu Věci veřejné.

2.5.2010 v 12:00 | Karma: 27,48 | Přečteno: 1974x | Diskuse| Politika

Jiří Voseček

Věci veřejné? Hůř být už nemůže.

Věci veřejné jsou opravdu skupina podnikatelů jdoucí za svými záměry, Radek John je tunelář spolčený s Romanem Janouškem. VV jsou béčkem ODS. Opravdu!

21.4.2010 v 8:30 | Karma: 20,20 | Přečteno: 2487x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2836x
Ten, kterému ještě nikdo nerozbil ústa za to, co píše. Ale to třeba přijde.

Seznam rubrik