Vážení (televizní) diváci

18. 03. 2010 8:00:00
Páté vydání Otázek Václava Moravce speciál je za námi. Alespoň stručně jsem viděl všechny díly téhle šou. Nechci detailně hodnotit jednotlivé lídry kandidátek. Jen stručně. Hlavní vzkaz divákům najdete níže.

ČSSD - populistický kecy, žádné nové myšlenky - nejhorší dojem ze všech
ODS - něco jako ČSSD, jenom menší míra populismu, frází obdobně - horší průměr
TOP 09 - disponují lepšími lídry než ODS, nemluví tak frázovitě, zvyklí mluvit do médií - docela v pohodě
KSČM - místy rozumná slova, vyvážená ovšem nesmysly tak, jak se od KSČM dá čekat - horší průměr
Věci Veřejné - je znát nezkušenost lídrů mluvit do televize, nemluví ve frázích, přinášejí nové myšlenky - docela v pohodě

Tedy tyto strany se zúčastnily vždy, nejlepší dojem zanechává dle mého názoru TOP 09 s Věcmi veřejnými. Jakmile ale ze VV mluví zkušený člověk (např. architekt Petráň z Pardubic), TOP 09 je na druhém místě. Přináší zkrátka inovaci (pravda, podobně jako Zelení před čtyřmi lety). Bezkonkurečně nejhoršími jsou lídři ČSSD. Fráze, fráze, populismus.

SPOZ - překvapivě hojná účast, plusem je, že nemluví tak ve frázích, mínusem je, že to co říkají není nic zajímavého. Úroveň vyjadřování podobná jako u VV - je znát mírná nezkušenost u některých.
KDU-ČSL - dvě účasti, prostě lidovci. Ač věřící člověk, preferování této strany u mne skončilo někdy v patnácti letech, kdy jsem začal sledovat politiku... Svoboda do médií brečí, že je nikdo nevolí a osočuje ČT z "cinklých" průzkumů a chce menší hladinu nutnou pro vstup do Otázek. Směšné.
Strana zelených - pouze jedna účast, očekával jsem od pardubické lídryně horší výkon, dalo se to poslouchat



Vážení čtenáři, zde můžete pokračovat:
Za těch pět vydání mne zaujaly čtyři věci. Postupně dle důležitosti od těch "malichených".

1) Dnešní veřejné oznámení lídra VV Jana Hrdiny, že jsou pro zdanění prostituce. Šokující, chtělo by se říct. Hanba! Nevím, já oceňuji odvahu strany tohle hlásat. Prostituce byla je a bude, je dost pokrytecké nad tím zavírat oči. Raději budu mít legální prostituci, než nepíšící fixy na tabuli na vysoké škole, protože nejsou peníze na nové.

2) Dnešní host pan Josef Krofta. Rozšafný postarší člověk. Mluvil docela rozvláčně a Moravcovi naboural harmonogram, ale bylo to fajn. Poslouchat jeho řeč, která měla v celkovém pohledu hlavu a patu bylo mnohem lepší, než naslouchat žvanění paní Orgoníkové (promine, ale bylo to tak). Vnesl tam oživení a vtip.

3) Naprosto TRAPNÉ zviditelňování stran pomocí cedulí a šál v sále. Dnes to bylo asi nejhorší. SPOZ, ODS i ČSSD dělaly co mohly. Nikoho vaše cedule nezajímají, jenom se vám můžou lidi smát. Zkuste strany propagovat jinak, shazujete se na úroveň Pravého bloku, který s podobnými praktikami začal. I když pardon, Pravý blok je morálně o třídu výš, než ČSSD.

4) Vážený pane Moravec, vážení lídři, vážení diváci, vážení televizní diváci. Pamatujete si na začátek tohoto proslovu jednoho z diváků v karlovarském sále v prvním vydání? Z počátku nenápadný projev se změnil v něco, co by se mělo tesat do kamene. "Vážení televizní diváci, mám pro Vás vzkaz: Proboha probuďte se". Jan Palach se opravdu neupálil za to, aby reálně hrozil návrat komunistů k moci. Masaryk měl taky asi jiný názor, když zakládal Československo. V projevu zaznělo ještě několik informací, rozhodně si ale nezasloužil být umlčen a médii ignorován. Proč?

Comeback KSČM

Televizní diváci si asi opravdu neuvědomují, že nízká volební účast zařídí návrat KSČM k moci. Jiří Paroubek s nimi spolupracovat nebude, on o ně svoji vládu opře.

Paroubek totiž nemá zas tak velkou podporu, hodně mandátů získává tím, že nevolí moc lidí a pravice je rozštěpená. Přijde-li víc voličů, síla rudé koalice se zmenší. Takže lidi, pojďte k volbám.

3. března měl výročí smrti Karel Kryl. V pondělí jsem byl navštívit jeho hrob na Břevnovském hřbitově, zkontrolovat, zda je na svém místě. Kryl totiž pod zemí určitě rotuje ještě rychleji, než Paroubek mění názory.

Shodou okolností jsem tam byl právě v den po konferenci oranžové strany, kde deklarovala spolupráci s KSČM. Kryl musí být rád, že svůj infarkt nepřežil. Tohle (a nejen toto) by totiž nerozdejchal a dostal infarkt podruhý. Pokud někdo neví, proč by Karel Kryl těžko rozdýchával dění posledních deseti let, doporučuji vynechat pár kapitol Středověku z Dějepisných osnov a věnovat je dvacátému století.

Tedy kdyby to někoho zajímalo, hrob je na svém místě a vcelku neporušený. Kryl je zřejmě už dávno v Nebi a jen se nám směje, protože měl po revoluci pravdu. Někdo se o něj (o hrob, ne o Kryla) občas stará, hořela jedna svíčka. Ve váze umělé květiny a všude čisto.

Upřímně jsem ho poprosil, ať udělá všechno proto, aby se komunisti nevrátili. Otázkou je, zda se mu do toho bude chtít.

Autor: Jiří Voseček | čtvrtek 18.3.2010 8:00 | karma článku: 18.34 | přečteno: 1119x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 7.77 | Přečteno: 175 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 13.72 | Přečteno: 203 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 28.65 | Přečteno: 609 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 528 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse
Počet článků 18 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2836
Ten, kterému ještě nikdo nerozbil ústa za to, co píše. Ale to třeba přijde.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...